Що потрібно перевірити в машині перед далекою поїздкою?

Часто малодосвідчені автомобілісти думають, як перевірити машину перед далекою поїздкою. До процедури слід підходити відповідально, адже від цього залежить ваша безпека на дорозі. Важливо розібратися з тим, що таке зчеплення в машині, чому важливий заряд акумулятора тощо. Якщо проігнорувати деякі поради і недостатньо підготуватися, то є високий ризик потрапити в ДТП.

Перевірка всіх рідин у транспортному засобі

Якщо ви думаєте, що перевірити в машині перед далекою поїздкою насамперед, то це буде:

  1. Рівень моторного масла. Вийміть щуп із непрацюючого двигуна. Якщо рівень нижче мінімального, слід відновити запаси або звернутися на СТО. Низький рівень масла загрожує повною поломкою двигуна в дорозі.
  2. Кількість охолоджувальної рідини. Вона має бути між максимальним і мінімальним значеннями. Якщо показник нижчий, то двигун може перегрітися і вийти з ладу.
  3. Рівень гальмівної рідини. Якщо він нижчий за мінімальне значення, слід звернутися на СТО, щоб визначити причину. Адже це не дуже добрий знак. Вирушати в дорогу з відсутністю гальмівної рідини небезпечно. У разі потреби ви не зможете зупинити транспортний засіб.
  4. Наявність рідини омивача. Вона завжди має бути залита до максимуму. Адже брудні вікна можуть стати причиною ДТП.

Перед поїздкою на далекі відстані краще віддати машину на перевірку в сервісний центр, щоб досвідчені майстри змогли знайти й усунути всі недоліки.

Стан шин

Ось, що потрібно перевірити в машині перед далекою поїздкою обов'язково - це тиск у шинах. Найчастіше норми прописані на табличці, що знаходиться в отворі дверей з боку водія. Якщо у вас немає спеціальних пристосувань, відженіть транспортний засіб на шиномонтаж. При низькому тиску паливо буде швидше витрачатися. При високих показниках зношується підвіска.

Якщо протектори мають висоту до 2 міліметрів, то потрібна їх заміна. Ігнорування такої ситуації загрожує зростанням гальмівного шляху. Важливо провести огляд шин на пошкодження. На них не повинно бути шишок, порізів тощо. Адже деформована покришка може лопнути в дорозі та спровокувати ДТП.

Стан гальмівної системи

Для початку переконайтеся, що в системі відсутні патьоки та тріщини. На дисках не повинно бути сколів, опіків і тріщин. Якщо колодки сильно зносилися, то краще відразу їх замінити. Гальмівну рідину потрібно міняти приблизно з інтервалом в 40 000 км пробігу.

Електрика та світлові прилади

Ви маєте переконатися, що фари та світлові прилади працюють справно. Це стосується габаритних і ходових вогнів, а також поворотників. Навіть одна перегоріла лампа може спровокувати ДТП, саме тому слід своєчасно проводити заміну.

Якщо ви думаєте, що перевірити в машині перед далекою поїздкою, то обов'язково зверніть увагу на акумулятор. Краще це робити в сервісному центрі, де досвідчені майстри можуть за допомогою спеціальних приладів здійснити перевірку. В іншому разі вам знадобиться бустер. Якщо рівень заряду невеликий, то його слід відновити. У разі поломки корисно знати, як вибрати акумулятор для авто.

Двірники

Щітки склоочисників потрібно міняти своєчасно. Особливо, якщо були помічені:

  1. Наявність смуг на вікнах після роботи двірників.
  2. Наявність ривків або шуму під час роботи щіток.
  3. Залишаються неочищені ділянки.

Якщо двірники не будуть правильно працювати, то огляд дороги буде поганим. Через це ви ризикуєте потрапити в ДТП. Так що краще вивчити види двірників заздалегідь і вчасно їх замінити.

Підвіска і рульове управління

Перед важливою і довгою дорогою рекомендується провести заміну підвісок, якщо вони зносилися. Роботу краще довірити досвідченим майстрам. Щоб провести перевірку чистоти рідини ГУР, вам потрібно капнути трохи на чисту і світлу поверхню. Якщо вона залишилася прозорою, отже, все гаразд. У разі наявності домішок буде потрібна повна заміна рідини.

Екстрені інструменти та комплекти

У довгу дорогу необхідно взяти з собою аптечку, що дасть змогу обробити рани в разі потрапляння в ДТП. Не забудьте про вогнегасник і знак аварійної зупинки, якщо в дорозі трапляться неприємні ситуації. Ще слід захопити базовий набір для ремонту.

Кілька додаткових порад

Вантаж в автомобілі необхідно розподіляти рівномірно. Це дасть змогу забезпечити однакове навантаження на всі колеса, що дасть змогу запобігти аваріям. Якщо ви плануєте далеку поїздку, то слід повністю перевірити працездатність транспортного засобу, найкраще це робити на СТО. А придбати все необхідне (запчастини, автохімію та аксесуари) можна в нашому інтернет-магазині.