Як перевірити свічки запалювання?

Свічка запалювання - один із найважливіших компонентів, який визначає продуктивність двигуна внутрішнього згоряння. Головне її завдання - займання паливно-повітряної суміші всередині циліндрів, що є найважливішим етапом у процесі згоряння. Від правильності їхньої роботи залежить потужність, економічність і екологічність силової установки. Тому автомобілістам важливо знати, який вигляд мають мати свічки запалювання, як перевіряти їхню працездатність і визначати несправність.

Як перевірити працездатність свічок запалювання

Перевіряти деталі рекомендується кожні 20 000-30 000 км, точний показник визначається типом витратного матеріалу і рекомендаціями автовиробника. Для сучасних іридієвих або платинових моделей інтервал заміни може бути довшим - до 100 000 км. Разом з тим, часто бувають випадки, коли знос настає набагато раніше. Є кілька способів, як визначити, що пора міняти свічки запалювання. Розглянемо їх детальніше.

Діагностика свічок запалювання за зовнішнім виглядом

Перед тим, як перевірити свічку запалювання візуально, її потрібно викрутити. Чорний нагар може свідчити про перезбагачену паливну суміш або несправності в системі запалювання. Білий або сіруватий наліт часто вказує на перегрів двигуна або занадто бідну паливну суміш. Масляні відкладення можуть бути ознакою проблем з поршневими кільцями або клапанами. Світло-коричневий або сірий наліт, як правило, вказує на нормальну роботу двигуна і системи.

Вимірювання зазору та перевірка іскри

Визначити несправність свічок запалювання, їхню працездатність та ефективність можна також через вимір зазору між центральним та боковим електродом. Правильний показник є критично важливим для формування стабільної іскри, що, своєю чергою, забезпечує повне згоряння паливної суміші. Для перевірки використовується спеціальний щуп, який дозволяє виміряти відстань між електродами. Рекомендований зазор зазвичай становить від 0,7 до 1,1 мм, але точне значення можна знайти в посібнику користувача вашого автомобіля.

Якщо зазор занадто малий, це може призвести до утворення слабкої іскри. У разі занадто великого показника іскра може стати нестабільною або взагалі бути відсутньою. Щоб перевірити працездатність деталі, необхідно під'єднати її до високовольтного дроту, потім доторкнутися металевою частиною до корпусу двигуна і ввімкнути запалювання, не заводячи двигун. Яскрава синя іскра свідчить про те, що все гаразд, слабка або повна її відсутність - сигналізує про необхідність заміни автозапчастини.

Як дізнатися, коли міняти свічки запалювання: ознаки несправності

Про зношення, пошкодження тієї чи іншої автозапчастини можна дізнатися не тільки з візуального огляду. Наприклад, чому скриплять гальмівні колодки? Найчастіше скрип вказує на проблеми в гальмівній системі, а несправність свічок може проявлятися у вигляді труднощів під час запуску двигуна або нестійкої роботи.

Перевірку раніше рекомендованого терміну варто провести в таких випадках:

  • проблеми із запуском двигуна, особливо в холодну погоду;
  • перебої в роботі силового агрегату або пропуски запалювання;
  • втрата потужності або погіршення динаміки автомобіля;
  • підвищення витрати без очевидних причин;
  • запах незгорілого палива з вихлопної труби.

Регулярна перевірка - ключова умова підтримки працездатності мотора на високому рівні. Якщо потрібно оперативно і якісно замінити деталь, у каталозі інтернет-магазину Bestautoparts є варіанти для будь-якої марки авто. Також консультанти завжди готові підказати, що потрібно перевірити в машині перед далекою поїздкою, як часто міняти мастило в коробці і відповісти на безліч інших подібних питань.