Чому скриплять гальмівні колодки?

Гальмівні колодки - важливий компонент автомобіля, який відповідає за уповільнення або зупинку транспортного засобу. Їх якість і стан безпосередньо впливають на безпеку та ефективність гальмування. Знос деталей може призвести до збільшення гальмівного шляху, тому важливо своєчасно розбиратися, від чого і чому скриплять гальма на машині, регулярно їх перевіряти і замінювати зношені вузли.

Деякі несправності автомобіля важко виявити без спеціальних знань і діагностичного обладнання. Визначити, чому машина скрипить при гальмуванні, може бути складно без діагностики. Неприємний скрип часто виникає під час гальмування або розгону і сигналізує про порушення умов використання транспорту.

Причини скрипу гальм

Одна з головних причин, через що можуть скрипіти гальма, - знос колодок. Коли матеріал такої запчастини стоншується або зношується нерівномірно, металеві частини можуть почати контактувати з гальмівним диском, що викликає характерний скрип. Однак причини, чому скриплять колодки під час гальмування, можуть бути й інші:

  1. Накопичення пилу або бруду викликає подібні шуми.
  2. Низька якість колодок.
  3. Перегрів гальм через агресивну манеру їзди, що призводить до деформації дисків.
  4. Неправильне встановлення, яке спричиняє нерівномірний знос і шум.
  5. Нові колодки. Іноді нові деталі можуть скрипіти, поки не притруться до дисків. Якщо з часом ситуація не покращується, потрібно провести діагностику і за необхідності поміняти запчастини знову.

Ступінь зносу та функціональність гальмівної системи визначає безпеку авто, тому діагностиці та своєчасному обслуговуванню варто приділяти особливу увагу. Особливо, коли йдеться про підготовку автомобіля до осені.

Як часто потрібна заміна деталі

Частота заміни залежить від умов експлуатації автомобіля, стилю водіння і типу машини. У деяких випадках знос можна спостерігати вже через 10 000-20 000 км, а іноді термін служби може досягати 70 000-80 000 км.

Для початку варто розібратися, чому при гальмуванні свистять гальма, оскільки далеко не завжди такий шум вказує на необхідність заміни деталі. Якщо все ж автозапчастина зносилася, не варто відкладати ремонт. На щастя, заміна колодок - це відносно недорогий ремонт. В інтернет-магазині Bestautoparts категорія представлена широким ціновим діапазоном.

Часто відповідь на питання, чому пищать гальма при гальмуванні, полягає в якості встановленої деталі. Дешеві аналоги часто виділяють багато пилу, який накопичується в супортах, через що з'являється вібрація і скрип. Тому важливо під час вибору віддавати перевагу якості та безпеці, а не низькій ціні. Найкраще вибирати запчастини OEM або аналоги середньої та високої якості. Регулярне обслуговування і заміна колодок, свічок, мастила та інших витратних матеріалів - запорука надійної та безпечної експлуатації авто. Дізнайтеся, як перевірити свічки запалювання і що потрібно перевірити в машині перед далекою поїздкою, щоб вчасно замінити зношені деталі та уникнути проблем з роботою двигуна.

Наслідки ігнорування проблеми

Ігнорування причин, чому при гальмуванні скриплять гальма на автомобілі, завжди має погані наслідки. Скрегіт гальм - серйозний сигнал, який не можна залишати без уваги, особливо коли йдеться про безпеку і надійність автомобіля.

Позитивний момент полягає в тому, що здебільшого причина, через що свистять гальма, усувається простою заміною витратних елементів, таких як гальмівні колодки і диски. У деяких випадках скрип зникає після ретельного очищення деталей супорта або їх правильного змащення.