Види і класифікація моторних олив - як розібратися з класифікацією моторної оливи?

Класифікація автомобільних олив - це те, на що ви маєте обов'язково звернути увагу при виборі рідини. Дані рідини забезпечують якісне змащування рухомих частин авто. Якщо використовувати не відповідний варіант, продуктивність машини істотно знижується, а ще можуть виникнути серйозні поломки. Перед тим як замовити товар у нашому інтернет-магазині BestAuto, дізнайтеся більше про моторні оливи, їхні види та класифікацію.

Види моторних олив

В'язкість, склад і температурний режим - це те, що необхідно враховувати при виборі моторних олив. Поділ на підвиди здійснюється відповідно до вмісту компонентів. Всі вони максимально адаптовані під погодні умови.

Перед тим як замовити рідину, розберіться в її видах. Розрізняють такі масла:

  • Мінеральні. Вони мають мінеральну основу і характеризуються найбільшим відсотком в'язкості. При сильних температурних коливаннях краще купити іншу альтернативу, адже мінеральні масла застигають. Ціна на них досить доступна.
  • Напівсинтетичні. У складі 50-70 % мінеральної основи і 30-50 % синтетичних присадок. Це найкраще співвідношення ціни та якості.
  • Синтетичні. Вони текучі, тому підходять для різного сезону. Інтервал заміни досить тривалий, тому економія суттєва. Однак перед тим як купити рідину, уточніть температурний режим експлуатації.

Чітка класифікація автомобільних олив допоможе вам зробити правильний вибір. З нами ви знатимете, як вибрати двірники для авто, гальмівні мастила, колодки тощо. Головне - не економити на покупці, оскільки ціна найчастіше визначає якість рідини.

Класифікація авто олив за в'язкістю (SAE)

Автомобільні оливи та їх класифікація за SAE - це важливо. Вона визначає в'язкість і температурні властивості робочих рідин. Найкращий варіант - замовити всесезонне масло, яке зберігає свої характеристики за різної погоди. Чим вища в'язкість, тим густіша рідина. Від неї залежить якість змащування двигуна, тому варто відповідально вибирати оливу.

Буква W застосовується для класифікації та позначення моторних олив зимового типу. Літні маркуються без літери. Перший числовий показник вказує на низькотемпературний індекс, а другий - на високотемпературний, що визначає рівень в'язкості при робочому температурному режимі двигуна. Наприклад, 0W замерзає за температури -40 градусів за Цельсієм, а 20W за -15° С. Для цілорічного використання підходять такі варіанти: 10W-40, 0W-20 тощо.

Моторні оливи та їхня класифікація за API та ACEA

Моторне мастило за класифікацією API розрізняють за диспергувальними і мийними характеристиками, захистом від зносу, впливом корозії та окислення. Буква S у маркуванні позначає, що рідина підходить для бензинових моторів, а С - для дизельних. Друга буква вказує на експлуатаційні параметри. Що далі буква від початку алфавіту, то кращу оливу ви хочете купити (тобто, SN якісніше, ніж SH).

ACEA має буквено-цифрове маркування. Буква визначає тип двигуна: А (бензинові), В (дизельні), С (для двигунів із сажовими фільтрами і каталітичними нейтралізаторами), Е (для вантажних машин). Число вказує на продуктивність рідини: чим воно вище, тим краще.

Позначення та маркування

Можна зробити висновок, що SAE вказує на в'язкість і сезонність рідини, а позначення класифікації моторних олив API - індекс якості. За ACEA легко визначити, для якого двигуна воно підходить. Іноді виробники вводять якісь свої маркування, але цих позначень цілком достатньо, щоб зробити правильний вибір.

Особливості вибору масел для автомобіля

Щоб купити моторну оливу, яка буде економно витрачатися, ефективно справлятися зі своїм завданням і зберігати властивості при конкретній температурі, потрібно враховувати всі класифікації, що зазначені вище. Починайте зі складу - краще обирати рідини з комплектом присадок і не економити, щоб вони не втрачали з часом свої експлуатаційні якості. Бренд теж має значення - невідомі виробники вказують у складі ті компоненти, яких там може не бути. Для нових двигунів ідеальний варіант - синтетичні оливи.

Під час вибору в'язкості враховуйте клімат у вашому регіоні. За класифікацією ACEA дивіться, для якого двигуна застосовується ця рідина.

Щоб не сумніватися в якості товару, здійснюйте покупку в нашому інтернет-магазині. Ціни доступні, адже ми напряму співпрацюємо з виробниками. Якщо потрібна допомога, як вибрати акумулятор для авто, робочу рідину або інші важливі деталі, зв'яжіться з нашим консультантом.