Як замінити свічки запалювання своїми руками: покрокове керівництво

Технічне обслуговування двигуна - складна робота, виконувати яку повинні тільки експерти з великим досвідом роботи. Однак деякі операції можуть виконати навіть водії з базовими навичками автомеханіка. Заміна свічок запалювання входить до числа таких видів автомобільних ремонтних робіт. Покрокові інструкції з ремонту допоможуть точно і без ризику ззамінити їх, встановити нові комплектуючі, заощадити час і гроші.

Перевірка та обслуговування свічок запалювання важливі для забезпечення належної роботи двигуна. Економія на якості цих комплектуючих або їх несвоєчасна заміна можуть спричинити значні витрати на ремонт.

Посібник із заміни свічок запалювання

Перед заміною необхідно вибрати і придбати нові якісні комплектуючі. Для цього слід врахувати все, що вам потрібно знати про свічки запалювання: вибір і функції. Відмінним вибором стануть свічки, рекомендовані виробником авто або майстрами, які мають великий досвід ремонту та діагностики авто. Свічки запалювання та економія пального: міфи і реальність також відіграють свою роль у виборі комплектуючих.

Експерти радять водіям, які вперше вирішили самостійно замінити елементи системи запалювання, дотримуватися вимог техніки безпеки. Важливо запам'ятати, що всі маніпуляції мають проводитися тільки при вимкненому двигуні, інакше великий ризик отримання серйозних травм.

Ремонт і заміна таких деталей двигуна, як свічки, складається з таких етапів:

  • визначення місця розташування деталей;
  • зняття проводів запалювання;
  • викручування зношених свічок;
  • підготовка нових деталей - свічки слід перевірити на відповідність специфікації та встановити прокладку, а також нанести шар мастила;
  • почергове підключення проводів.

Огляд і діагностика двигуна повинні виконуватися після завершення всіх робіт. Перевірка результатів дозволить швидко усунути допущені помилки.

Основні інструменти для заміни

Профілактичний ремонт автомобіля неможливо виконати без спеціальних інструментів. Вони дозволяють з точністю забезпечити послідовність дій, затратити мінімум зусиль і не пошкодити комплектуючі.

Перелік інструментів може змінюватися залежно від технічних особливостей автомобіля, але найчастіше експерти рекомендують використовувати:

  • спеціальний ключ із тонким шестигранником на кінці, який дозволяє затягнути і відкрутити свічки запалювання;
  • щітку або повітряний компресор - ці інструменти необхідні для очищення свічок запалювання від сажі або чаду;
  • мультиметр для перевірки опору проводів запалювання;
  • затискач для щільно зафіксованих проводів;
  • гайковий ключ.

Для додаткового комфорту при виконанні складних робіт може знадобитися потужний ліхтар і моментальний ключ.

Ретельна підготовка до заміни, виконання всіх кроків, а також перевірка свічок запалювання є гарантією ефективної роботи двигуна та інших вузлів авто. Зробіть акцент на своєчасному та якісному технічному обслуговуванні автомобіля!