Усе, що вам потрібно знати про свічки запалювання: вибір і функції

Свічки запалюваннявикористовуються в більшості транспортних засобів з двигуном внутрішнього згоряння. Вони необхідні для запалювання паливоповітряної сумішів циліндрах двигуна.У бензинових двигунах катушката свічки запалюваннястворюють іскру, що запалює суміш, у результаті чого відбувається вибух і рух поршня. Їх точний вибір забезпечить підтримання оптимального кута випередження і часу запалювання та стабільну роботу автомобільної електроніки, системи запалювання з самозапалюванням.

Виробники пропонують великий вибір мідних, іридієвих та платинових  свічок запалювання різних типів,  тож покупці можуть знайти найкращі рішення для паливного впорскування.

Запалення паливоповітряної суміші та інші функції

Свічки для електронної системи запалювання відіграють суттєву роль у займанні суміші та забезпечують виконання низки інших функцій. Без них неможливо використовувати авто. Саме ці комплектуючі:

  • підтримують електричний розряд, гарантують стабільне запалювання в широкому діапазоні температур і різних умов експлуатації автомобіля;
  • вирішують завдання регулювання теплового режиму двигуна. Вони відводять тепло від циліндрів і допомагають підтримувати оптимальну температуру згоряння в системі;
  • підтримують швидкий запуск,стабільну роботу двигуна і плавний холостий хід;
  • забезпечують поліпшення економічності та ефективності двигуна внутрішнього згоряння.

Стабільність роботи свічок - запорука відмінного технічного стану автомобіля, упевненість у його надійності та безпеці під час водіння.

Рекомендації експертів

Регулярна заміна свічок запалювання - запорука відмінного технічного стану машини. Чому вона так важлива? Існує кілька причин негайно придбати нові комплектуючі та замінити їх:

  • вироби піддаються високим температурам і електричним навантаженням під час кожного запалювання. Це призводить до природного зносу електродів та ізоляції свічок з часом;
  • при зносі можуть почати втрачати свої властивості, що може призвести до неповного згоряння суміші, збільшення викидів при згорянні палива;
  • зношені запчастини можуть призвести до нестабільного холостого ходу двигуна, що може бути помітно під час стоянки на місці;
  • старі свічки можуть стати причиною проблем із запуском двигуна в сльоту або за низьких температур.

Термін служби виробів залежить від їхніх характеристик. Рекомендований інтервал заміни вказано в керівництві з експлуатації.

При виборі іскрових свічок для розподільного запалювання варто враховувати різні параметри в комплексі. Насамперед зверніться до керівництва з експлуатації автомобіля, де виробник зазвичай вказує рекомендації щодо типу і специфікації виробів. Важливо також врахувати тип двигуна: деякі вимагають спеціалізованих свічок, наприклад, турбовані або високооборотисті. Якщо ваш автомобіль модифікований або використовується в умовах високої вологості чи низьких температур, потрібен підбір виробів з додатковими характеристиками.

Заміна свічок не вимагає значних фізичних зусиль, але при її виконанні важливо бути гранично точним і акуратним, щоб не пошкодити запчастини і домогтися максимального результату. Як замінити свічки запалювання своїми руками: покрокове керівництво допоможе домогтися успіху в будь-якій ситуації. Знання функцій і технічних параметрів комплектуючих дозволить звернути увагу на Топ-5 помилок при виборі свічок запалювання: як уникнути проблем.