Міфи та помилки про амортизатори: викриття популярних міфів

Злагоджена робота амортизаторів - це, перш за все, ваша безпека. Незважаючи на те, що основне завдання цих запчастин полягає в тому, щоб гасити коливання, поглинати поштовхи і забезпечувати постійне зчеплення коліс з дорожнім покриттям, їхній стан також впливає на ваш комфорт і безпечне пересування. Не слід вірити в те, що амортизатори міняють лише в разі витоку або сильного зносу, якщо для вас важлива стійкість і маневреність під час їзди. Поговоримо про те, які міфи найчастіше поширюються щодо стійок і періодичності їх заміни.

Амортизатори не впливають на безпеку

Амортизатори є важливим складником підвіски, тому безпосередньо впливають на безпеку експлуатації транспортного засобу. Вони забезпечують плавність їзди та ефективність як керованості, так і гальмування. Якщо ви вирішили купити занадто бюджетні стійки або нехтуєте своєчасною заміною, користуватися таким авто небезпечно.

Як зношені амортизатори впливають на безпеку їзди? Кілька реальних фактів:

  • збільшені гальмівного шляху;
  • знос шин, який стає причиною погіршення контакту коліс з дорогою;
  • сильне розгойдування машини, що сприяє втраті керованості та стабільності;
  • погіршення функціонування інших елементів рульового механізму і підвіски.

Саме тому варто замовити нові амортизатори, щоб не сумніватися у своїй же безпеці. Крім того, їхній зношений стан може спровокувати аварійну ситуацію. Також якість стійок безпосередньо впливає на зручність експлуатації транспортного засобу. Детальніше про це ви можете прочитати у статті нашого блогу "Переосмислення комфорту: як амортизатори впливають на загальне враження від водіння".

Якщо машина простоює, амортизатори міняти не треба

Це, звісно ж, хибна думка. Автомобіль взагалі не любить простою. Якщо ви ним не користуєтеся, амортизатори страждають ще гірше, ніж під час їзди бездоріжжям. Річ у тім, що масло окислюється і втрачає свої експлуатаційні якості. Сам же клапанний механізм може покритися корозією або іржею, особливо якщо машина не в гаражі. Саме тому ми радимо купити і замінити амортизатори навіть у тому випадку, якщо ви рідко користуєтеся авто. Це допоможе вберегти вас від більш суттєвих поломок транспортного засобу.

Можна міняти тільки стійки, а пильовики і відбійники залишати старі

Багато хто не знає, коли виникає необхідність заміни стійок. Є топ-5 ознак того, що пора міняти амортизатори, але зараз не про це. Дехто вважає, що ціна якісних деталей висока, потрібно економити на обслуговуванні автомобіля, залишаючи старі пильовики і відбійники. Це міф, оскільки всі деталі розраховані на певну кількість стиснень. Ви можете не помітити видимих ознак зносу, але вони вже не особливо придатні для використання, оскільки втратили свою функціональність.

Купити пильовик потрібно разом з амортизатором, адже він захищає стійки від бруду, піску та інших забруднень під час їзди. Якщо ви не заміните їх у парі, він може розірватися в найнесподіваніший момент. Через пошкодження штока і сальника доведеться знову замовити новий амортизатор, а це зайві витрати. Що стосується відбійників, то саме вони відповідальні за пом'якшення ударів при наїзді на нерівності або вибоїни. З цієї причини їх теж краще міняти разом зі стійками.

Якщо ви дійшли висновку, що настав час поміняти амортизатори, купити їх ви можете на нашому сайті. Вигідні ціни та безкоштовні консультації гарантуємо.