Коли міняти амортизатор: топ-5 ознак зносу

Йдеться про важливі компоненти підвіски, що забезпечують плавність ходу, стійкість і безпеку авто. Як і будь-яка деталь, вони схильні до зносу.

Що впливає на термін служби елементів:

  • Перевантаження автомобіля. Воно негативно впливає на роботу системи, швидко наближаючи момент, коли настав час міняти амортизатори.
  • Пробіг транспортного засобу. Згодом навіть при щадній експлуатації елементи втрачають властивості.
  • Якість доріг. Що гірше покриття, то більше ударів і вібрацій відчувають амортизатори, знос відбувається швидше.
  • Стиль водіння. Агресивна їзда з різкими гальмуваннями, швидким проскакуванням нерівностей скорочує термін служби стійок.

Чим загрожує ігнорування термінів заміни амортизаторів:

  • Зниження безпеки, підвищення ризику ДТП.
  • Пошкодження інших деталей вузла.
  • Зниження комфорту. Їзда на автомобілі з ознаками зносу амортизаторів стає незручною і стомлюючою.

Регулярна перевірка стану деталей - важлива частина обслуговування автомобіля. При появі перших ознак зносу не варто відкладати ремонт.

Хочете знати про міфи та хибні думки про амортизатори та викриття популярних міфів, читайте наш блог. Тут багато корисної інформації.

Коли міняти амортизатори на авто: топ-5 ознак

Визначити несправність деталей легко за 5 ознаками:

  1. Розгойдування кузова і погана керованість. Коли потрібно міняти опори амортизатора, відчувається, що машина погано тримає дорогу, хитається під час перестроювання і гальмування. Вона крениться в поворотах. Гальмівний шлях збільшується.
  2. Відчуття дискомфорту під час їзди, оскільки відчуваються удари в підвіску і сильна тряска на нерівностях. Наприклад, на ямах і лежачих поліцейських.
  3. Коли потрібно міняти стійки амортизаторів, спостерігається неприродний і нерівномірний знос шин, поява гриж та інших пошкоджень.
  4. Підвищена вібрація кузова. З'являється тремтіння, особливо на високій швидкості, дискомфорт посилюється під час їзди нерівною дорогою.
  5. Коли потрібно міняти амортизатори в автомобілі, з'являються просідання під час різкого розгону і клювання передньою частиною машини під час гальмування.

Ці ознаки можуть проявлятися як окремо, так і в комплексі. Ступінь їх інтенсивності залежить від зносу деталей. Слід негайно провести діагностику амортизаторів автомобіля в автосервісі і замінити пошкоджені частини. Оскільки експлуатація машини з несправними елементами небезпечна і загрожує втратою керування, ДТП, травмами водієві та пасажирам.

Якщо хочете компетентно підійти до купівлі нових деталей, у нашому блозі є все, що потрібно знати про вибір амортизаторів для вашого автомобіля.

Як перевірити стан амортизаторів самостійно?

Регулярна перевірка амортизаторів - проста, але важлива процедура, яку легко виконати самостійно. Це дасть змогу вчасно виявити несправності.

Проведіть візуальний огляд:

  1. Перевірте корпус на наявність патьоків масла, іржі.
  2. Огляньте пильовики. Порізи, тріщини - ознаки, коли міняти амортизатори потрібно негайно.
  3. Перевірте корпус деталі на наявність вм'ятин або деформацій.

Ці методи дають загальне уявлення про стан автомобіля. Для точної діагностики звертайтеся на СТО і купуйте деталі тільки в спеціалізованому магазині.

Щоб ви обдумано купували автозапчастини, ми висвітлили в нашому блозі топ-5 помилок при виборі свічок запалювання: як уникнути проблем. Не пропустіть корисну інформацію, вона обов'язково стане в пригоді.